Svenska We aRe SpinDye® gör textilier av återvunna kläder

Att färga kläder är i dag ett globalt miljöproblem. Varje år använder klädindustrin 9 miljarder kubikmeter vatten och 168 miljoner ton processkemikalier för att färga tyg. Detta är något som svenska We aRe SpinDye® vill förändra och redan 2017 introducerade de en unik och ytterst resurssnål infärgningsprocess. Genom att använda sig av företagets teknik vid infärgningen av textilier reduceras vattenåtgången med 75 procent och kemikalieåtgången med hela 90 procent jämfört med traditionell vatteninfärgning av tyg. Som nästa steg i ambitionen att göra infärgningsprocessen helt miljövänlig lanserar företaget nu en råvara gjord på polyester från återvunna kläder. Råvaran används till att göra garn som bolaget färgar och sedan används vid klädproduktion. 

I samband med lanseringen av råvaran sluter We aRe SpinDye® länken för en helt cirkulär process. Från att återanvända delar av det uttjänade plagget, till att färga det med företagets infärgningsprocess, till att slutligen återigen kunna återvinna plagget och färga på nytt.

– We aRe SpinDye’s ambition har alltid varit att erbjuda en enkel lösning på ett stort problem. Att vi nu har möjlighet att erbjuda våra kunder polyesterråvara från återvunna kläder, är inte bara ett stort steg för oss som företag. Det är ett stort och viktigt steg för hela klädindustrin och framför allt vår gemensamma planet, säger Andreas Andrén, vd på We aRe SpinDye®. 


We aRe SpinDye®’s infärgningsprocess har använts som en del av den återvunna polyestern i höstens H&M Conscious Exclusive-kollektion som släpps i början av december. Det är första gången H&M använder We aRe SpinDye®’s infärgningsprocess i en kollektion.

Sedan tidigare jobbar företaget med ett flertal internationella varumärken som till exempel Tiger of Sweden, Filippa K, Freitag, Fjällräven, Quiksilver, Henry Lloyd och Bergans.


Kontakta oss för ytterligare information:
Andreas Andrén, vd We aRe SpinDye®

Mail:[email protected]
Telefon:
+46(0)736791475

Ladda ner bilderoch presentationsmaterial från We aRe SpinDye®här.

Om We aRe SpinDye®
We aRe SpinDye® erbjuder de mest resurssnåla polyestertextilierna inom mode- och klädindustrin. Vår lättillgängliga färgprocess är certifierad och helt transparent, den levererar tyger med utmärkt färgprestanda och långvarig kärlek. Läs mer på:www.spindye.com

*) We aRe SpinDye® har utfärdat ett eget certifikat som mäter reduktionen av vattenanvändning, kemikalieanvändning, och reduktion avCo2-utsläpp samt energiåtgång. Detta är tredjepartsvaliderat av RiSE – Research Institute of Sweden

**) Referens: Mistra Future Fashion – The Outlook Report 2019(ladda ner här)